Thursday, May 24, 2007

Μου θέλατε και Ακαδημία έ?

Σχόλιο, πιθανώς ολίγον άσχετο, ίσως πάλι και όχι, το οποίο δημοσιεύτηκε στο εξαιρετικό πραγματικά post του Π με τίτλο Eπιστήμη και ψευδοεπιστήμη (μέρος δεύτερο) στο blog του cyrusgeo:


proinos said:

"Πάντως στην Ελλάδα ανεκαλύφθη τις αμέσως προηγούμενες μέρες, νέα γιάφκα ψευδοεπιστημόνων, αλλά μην ανησυχείτε. Οι φύλακες και γνώσιν έχουσι και άμεσον αντίδρασιν...

Ανακοινώθηκε λοιπόν πομπωδώς η ίδρυση Ακαδημίας Τεχνών, η οποία (εκτός των άλλων υπόπτων ψευδοεπιστημόνων) βάζει στη θέση τους, τους πρακτικούς εμπειροτέχνας (sic, δια χειλέων υπουργού) μουσικούς ερμηνευτές, παρέχοντας τους πιστοποιητικόν μετά το πέρας των -επί πληρωμή- τριών ετών σπουδών τους (όπου κάθε θεωρητική μελέτη απαγορεύεται δια ροπάλου).
Δια του τρόπου αυτού μέλλουν παραμένωσι ες αεί, ανειδίκευτοι εργάτες και πληβείοι κοινωνικώς, επαγγελματικώς κλπ, όπως και τους αξίζει.

Η ευγενούς ψυχής Υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου-Κουτσίκου, τους επέτρεψε σε μια κρίση μεγαθυμίας άμα τη περατώσει των σπουδών τους, να εξετάζεται η εισαγωγή τους στα ευαγή Τμήματα Μουσικών Σπουδών (προσκυνώ) των Πανεπιστημίων (προσκυνώ), για να ξεστραβώνονται (όσο γίνεται...)"


Φαίνεται ότι και από τα επί δεκαετίες στραβά και ανάποδα υπάρχουν και χειρότερα...
Και δυστυχώς κάποια στιγμή έρχονται!
Μεγειά σε όλους.

11 comments:

doctor said...

Κάποτε ήταν Γιαννάκου-Κουτσίκου.

Έφυγε το Κουτσίκου έμεινε το Γιαννάκου.

Περιμένω να φύγει και το Γιαννάκου για να ησυχάσουμε!

doctor

proinos said...

Προσέξτε doctor, γιατί αν φύγει τελείως, προβλέπω να έρχεται σε σας για συνέντευξη, προκειμένου να πιάσει δουλειά, όπως και μια κοπέλα πέρυσι απο το doncat...

cyrus said...

Κι ότι έλεγα να σου προτείνω να το κάνεις ποστ...

Αλήθεια, γιατί δεν παρουσιάζεις το θέμα σε βάθος; Νομίζω ότι χρειάζεται. Θα το έκανα κι εγώ, αλλά δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς σκοπούς έχουν...

proinos said...

Νομίζω είναι ξεκάθαρο.

Οι μεν θέλουν να παρουσιάσουν εν όψει εκλογών ότι κάτι έκαναν. Μπερδεύουν λοιπόν όλες τις τέχνες μαζί σε ένα εκτρωματικό κολάζ, αντιλειτουργικό, όπου όλοι θα έχουν παράπονα και ανισορροπίες κάθε είδους (όσο καλός και να είναι ο Τερζόπουλος για γενικός διευθυντής...) και το στέλνουν και στα Λιόσια για να εκμεταλλευτούμε και τα Ολυμπιακά ακίνητα (γιατί άραγε δεν στέλνουν τη Νομική Σχολή εκεί, να αποσυμφορηθεί και η Σόλωνος?).

Η μεγάλη πίεση που ασκείται βέβαια είναι από τους πανεπιστημιακούς των τμημάτων μουσικών σπουδών κλπ, οι οποίοι και έθεσαν στους υπεύθυνους τα όρια:
Οχι πανεπιστημιακό στάτους.
Οχι πτυχίο.
Οχι αυτό που γίνεται σε ΟΛΕΣ αναπτυγμένες ΚΑΙ αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο.
Οχι στο ίδιο επίπεδο με τα περίπτερα που έχουν ανοίξει Κέρκυρα και Μακεδονίας, βάζοντας φοιτητές που θα πάρουν πτυχίο σε όργανο με πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις και καλό βαθμό στη Βιολογία...
Στο πυρ το εξώτερον των σεμιναρίων και του άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Και θα καθορίσουμε και τον τρόπο που θα κάνουμε δεκτούς τους απόφοιτους της Ακαδημίας στα Πανεπιστήμια, για να εμβαπτισθούν και αυτοί στα νάματα της γνώσης (οι πεπλανημένοι τόσα χρόνια...)

Και τέλος, οι διψασμένοι (μετά από τόσα χρόνια άνυδρης κρατικής αντιμετώπισης σε σχέση με τη διδασκαλία) μουσικοί-ερμηνευτές, που ξαφνικά τους προτείνουν να συμμετάσχουν στην υπέροχη αυτή προσπάθεια: Ω! Ακαδημία! Μεγάλη μου τιμή! Μια στιγμή να βάλω το σακκάκι μου και έρχομαι να χαμογελάσω...

nicon said...

Την καλημέρα μου και... τι να πω... ο Θεός βοηθός!

Αλλά δε φταίει κάνας άλλος, φταίμε εμείς που μασάμε το κουτόχορτο και τους ψηφίζουμε... Και φταίμε και οι μουσικοί που για δύο γραμμάρια ικανοποίησης του ψώνιου μας είμαστε ικανοί να πουλήσουμε ακόμα και τη μάνα μας!!!

proinos said...

nicon

Μην ξεχνάτε παρακαλώ και τη μεσαία κατηγορία παραγόντων του προηγούμενου σχολίου μου.

Είναι εντυπωσιακό πραγματικά, οι μουσικολόγοι, δηλ. επιστήμονες καταγραφής και παρακολούθησης ενός φαινομένου (εν προκειμένου των μουσικών και των έργων τους, δηλ συνθετών, ερμηνευτών κλπ) να επιμένουν να στηρίζουν την ύπαρξή τους στην πλήρη απαξίωση και απομόνωση (ακαδημαϊκή, επαγγελματική, νομοθετική, κλπ) ακριβώς των φορέων του μόνου αντικειμένου της επιστήμης τους.

Οι παρατηρητές δηλαδή μπορούν και δικαιούνται να είναι επιστήμονες. Αυτό και αυτοί που παρατηρούν όμως προφανώς (για αυτούς) δεν έχουν την ίδια αξία!!

elafini said...

μα λειτουργεί τίποτα σωστά σε αυτή τη χώρα για να λειτουργήσει τώρα?θα κάψω παραδειγματικά το πτυχίο του μουσικολόγου και θα σκορπίσω τις στάχτες του στα 4 σημεία της μπλογκόσφαιρας..

proinos said...

Μπα, ούτε το πτυχίο φταίει, ούτε η μουσικολογία για τα απωθημένα και τα κόμπλεξ ορισμένων (και συγκεκριμένων) αποτυχημένων μουσικών...

elafini said...

έτσι είναι...καλημέρα :)

Anonymous said...

Μακάρι doctor να ήταν έτσι απλά τα πράγματα...

Κάποιες πληροφορίες: η δεύτερη --και τελική-- επιτροπή (μουσικής) έκανε καλές προτάσεις, σύμφωνες μάλιστα με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κεντρική Ευρώπη (μετατροπή των Ανωτ. Μουσ. Σχολών σε Πανεπιστήμια, ένωση με άλλες ειδικότητες κλπ). Βεβαίως για να γίνουν δεκτές, θα έπρεπε να περάσει στο "Πλαίσιο Νόμου" για την Παιδεία. Μαντέψτε ποιος θα έπαιρνε τη δόξα; Ναι, η αγαπημένη του δόκτωρα.

Αλλά υπάρχουν κι άλλοι φιλόδοξοι σε τούτη την κυβέρνηση. Κι ο κύριος Βουλγαράκης βεβαίως-βεβαίως θέλει να μείνει στην ιστορία ως σοβαρός ΥΠΠΟ. Γι'αυτό και υπάγεται στο ΥΠΠΟ η "ακαδημία"=αδιαβάθμητη(=χρήματα για εργολάβους για την ανακατασκευή των Λιοσίων κλπκλπκλπ). Όπως φαίνεται, όχι μόνο ούτε εκείνος θα ξεφύγει από τον κανόνα των προηγούμενων --να αποφύγω χαρακτηρισμούς-- αλλά θα ρίξει τον πήχυ πολύ χαμηλά. Βλ. επίσης ΕΛΣ.

Και προφανώς θα είναι αστείο να κάνεις πχ πιάνο στην "ακαδημία" με τον κο Σγούρο, και να συνεχίσεις με την κα Τσόπελα πχ στο Τμήμα Μουσ. Επιστ.& Τέχνης Πανεπ. Μακεδονίας.... (πότε θα προλάβαινει βέβαια ο πρώτος να διδάσκει είναι άλλο ερώτημα...)

Ελπίζω να έριξα λίγο λαδάκι στη φωτιά.

Ευχαριστώ proinos για το σχόλιο και το λινκ! Καλημέρα!

proinos said...

@ stefanos nasos

Συμφωνώ ότι ούτε το Υπουργείο Παιδείας έχει λόγο να βάλει κάποιον στα χωράφια του, αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού θα θέλει να κρατήσει στη δικαιοδοσία του, όπως δεκάδες χρόνια τώρα σκανδαλωδώς κάνει, τη μουσική εκπαίδευση.

Στο κρεββάτι του Προκρούστη λοιπόν και οι επερχόμενες γενιές..