Saturday, June 02, 2007

Σχόλιο στο blog του Ευάγγελου Βενιζέλου

Αναδημοσιεύω εδώ σχόλιο που έγινε στο blog του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο post με τίτλο "Tι απέγινε η Θεσσαλονίκη του πολιτισμού", επικεντρωμένο στο θέμα της Ακαδημίας Τεχνών. Πολιτικό Ημερολόγιο

"Από την ημέρα που ξεκίνησε στο blog αυτό ο διάλογος, μάθαμε εν τω μεταξύ και το ακριβές κείμενο του σχεδίου νόμου για την περίφημη Ακαδημία Tεχνών ΥΠΠΟ σε μορφή Word.

Το στρίμωγμα χορού, μουσικής, θεάτρου και κινηματογράφου με μια παράλογη και αναποτελεσματική διοικητική δομή που σκοπό έχει να βαλτώσει τα πράγματα και να κρατά χαμηλό προφίλ εκπαιδευτικού έργου, ήταν απλώς η αρχή.

Τριτοβάθμια την περίμενε ένας πολύ αισιόδοξος σχολιαστής σας...

"Ανώτερη" λέει θα είναι, (τη στιγμή που και τα ΤΕΙ ακόμα έχουν ενταχθεί στην Ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα), οι δε σπουδαστές θα κάνουν 3 χρόνια σεμινάρια και θα παίρνουν πιστοποιητικό!!! Επίσης, μέσα στη μεγαλοθυμία της η Υπουργός Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο να εισάγονται (μετά) στα σχετικά ΑΕΙ, προφανώς για να ...γίνονται επιτέλους άνθρωποι.

Επί δεκάδες χρόνων, οι ασχολούμενοι με τη μουσική αντιμετωπίζονται ως ανειδίκευτοι εργάτες σε επαγγελματικό, μισθολογικό, ακαδημαϊκό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο, απόρροια του παραλογισμού της αρμοδιότητας της μουσικής παιδείας στο υπουργείο πολιτισμού και όχι στο παιδείας. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν και τα πανεπιστημιακά(?) μορφώματα της Κέρκυρας και της Θεσσαλονίκης όπου οι σπουδαστές μπαίνουν με πανελλήνιες (βιολογία κλπ) και δύο άσχετα με την ικανότητά τους σε όργανο, ειδικά μαθήματα, και οι επιτήδειοι (είμαι επιεικής εδώ στο χαρακτηρισμό) τους υπόσχονται πτυχίο πανεπιστημιακού οργάνου στο όργανο!!! Γελάνε (η μάλλον κλαίνε...) και οι πέτρες εντός και εκτός Ελλάδος. Και σαν να μη φτάνει αυτό, τώρα οι συγκεκριμένοι κύριοι (προφανώς), μπλοκάρουν το (τυχόν) πανεπιστημιακό status της Ακαδημίας για να μην τους χαλάσει τα μαγαζάκια... Κάνετε και σεις κανένα σεμινάριο και αφήστε εμάς που ξέρουμε, να αλωνίζουμε στα πανεπιστημιακά σαλόνια...

Τα δε επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται (ότι πχ πως θα διδάξουν οι μουσικοί που δεν έχουν διδακτορικό κλπ), αυτά τα έχει λύσει όλη η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια όταν χρειάστηκε οι μουσικές ακαδημίες που λειτουργούσαν εκατοντάδες χρόνια να μετατραπούν σε Πανεπιστήμια (για να έχει ανώτατο χαρακτήρα η εκπαίδευση, να δίνουν μεταπτυχιακούς τίτλους κλπ) και με διαφορετικούς τρόπους (μεταβατικό στάδιο με χορήγηση τίτλων στους διδάσκοντες μέσα από το πανεπιστήμιο, ή προσήλωση αποκλειστικά στο εκπαιδευτικό έργο όσων δεν έχουν ακαδημαϊκούς τίτλους και μη συμμετοχή τους σε όργανα και κρίσεις διδασκόντων κλπ).

Λύσεις υπάρχουν. Διάθεση δεν υπάρχει...

Υπάρχει μεγάλος θυμός κύριοι, από πολύ κόσμο. Κυρίως γιατί υποτιμάται η νοημοσύνη ανθρώπων που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για τον πολιτισμό (ή έτσι νομίζουν έστω) μέσα σε ανεπαρκές και παράλογο πλαίσιο, το οποίο τους επιβλήθηκε από όλες τις μέχρι τώρα πολιτικές εξουσίες δια πράξεων ή παραλείψεων.

Και η περίφημη συνθήκη της Μπολώνια έρχεται (2010). Και το ελληνικό κράτος κάνει σεμινάρια και δίνει πιστοποιητικά, ενώ ο υπουργός πολιτισμού θεωρεί τους μουσικούς εμπειροτέχνες.
Μάλλον κρίνει εξ ιδίων...

Θα έλεγα και μη χειρότερα, αλλά απ'ό,τι φαίνεται έρχονται."

12 comments:

cyrus said...

Έρχονται, έρχονται...

Anonymous said...

μπήκε moderation μετά το σχόλιο του πρωινού...

proinos said...

Η αλήθεια είναι ότι έχει μπει moderation στο blog του Ευαγγ. Βενιζέλου εδώ και καιρό.
Αλλωστε, όταν είσαι στην αντιπολίτευση, είναι πιο εύκολα τα πράγματα...

Anonymous said...

Δίκιο έχεις, έβαλα το σχόλιο από κεκτημένη ταχύτητα.

Ήθελα να αφήσω κι εκεί κάτι αλλά δεν ευδοκίμησε η προσπάθεια...

Δεν πειράζει, τον είδαμε δυο φορές τον κο υπουργό, δε χρειάζεται και 3η ευκαιρία...

elafini said...

τα comments του είναι κλειστά εδώ και καιρό..όσο για τα χειρότερα...no comment

proinos said...

Διάβασε κάποιος τη συνέντευξη του Γιώργου Δεμερτζή στο περιοδικό Highlights (στον Χαράλαμπο Γωγιό)?

Σημαντικό κείμενο.
Θα προσπαθήσω να το ανεβάσω.

Anonymous said...

ποιος τη χάρη σου!!! Λάβατε και απάντηση από τον "Υπουργό"...

proinos said...

Παραθέτω λοιπόν και την απάντηση του υπουργού (απλή και ξεκάθαρη, θα πρέπει να παρατηρήσω...):

evenizelos said...

Proinos
Συμφωνώ με την κριτική σας για το σχέδιο νόμου περί "Ακαδημίας Τεχνών". Συμφωνώ επίσης με την άποψη σας ότι πρέπει να οργανωθεί σωστά και σύμφωνα με τα καθιερωμένα διεθνή πρότυπα η ανώτατη μουσική (και όχι απλώς μουσικολογική) εκπαίδευση.

elafini said...

όχι...αλλά τώρα που το λες...τον είχαμε και σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα διάλεξη πριν 2 μήνες περίπου

elafini said...

λαλίστατος ο κ. υπουργός...

proinos said...

Τόχει, είναι αλήθεια...

blade runner said...

δεν πειράζει, φίλε μου, ανεβάζεις εσύ νέα post, οπότε δεν πειράζει...

Βλέπεις, δεν υπάρχει πια χρόνος. Ισα-ίσα που μπαίνω στον γάτο και τσεκάρω που και που.

Ελπίζω σε λίγες μέρες να αλλάξει αυτό. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μου λείπει το blogging!