Monday, September 10, 2007

Τρίτο Πρόγραμμα: Ο Σεπτέμβρης της Κάλλας

Τριάντα χρόνια από το θάνατό της, οι συχνότητες του Τρίτου γεμίζουν με Μαρία Κάλλας.

"Έζησε για την τέχνη... έζησε για την αγάπη..."
(από την Tosca)

Το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τιμά τη Μαρία Κάλλας, τη μεγάλη μορφή της φωνητικής τέχνης, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατό της στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977.
Σήμερα, η Μαρία Κάλλας εξακολουθεί να συγκινεί, να ενθουσιάζει, να εμπνέει αλλά και να γεννάει γόνιμα ερωτήματα. Και αυτός ο Σεπτέμβριος, δικαιωματικά της ανήκει.

Έτσι λοιπόν , Το Τρίτο Πρόγραμμα θα μεταδώσει ολόκληρο τον Σεπτέμβριο εκπομπές με σπάνιο ή ανέκδοτο ηχογραφημένο υλικό από ιδιωτικές συλλογές και από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, μεταδόσεις όπερας με κεντρική ερμηνεύτρια τη Μαρία Κάλλας και ένα εκτενές ραδιοφωνικό χρονικό- σε 28 ωριαίες εκπομπές -αφιερωμένο στην πολυτάραχη ζωή και απαράμιλλη τέχνη της.

Η Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην απόλυτη ντίβα της όπερας, με εκπομπές που θα φωτίζουν από διάφορες πλευρές την τέχνη και τον μύθο της .
[Το αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας θα επαναληφθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου]


Λεπτομέρειες για τις εκπομπές που μεταδίδονται τον Σεπτέμβριο:

"Αναπάντητο ερώτημα"
Από Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, ώρα 10.00 και σε επανάληψη από Παρασκευή 7/9, ώρα 21.30
Ένα αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, σε 5 ωριαίες συνέχειες, με τη συμμετοχή του συλλέκτη και ερευνητή μουσικής Στάθη Αρφάνη.
Παραγωγή: Γιώργος Μανιάτης


"Μαρία Κάλλας - Η τέχνη και ο μύθος"
Από 3 Σεπτεμβρίου Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρα 19.30
Ένα εκτενές ραδιοφωνικό χρονικό, σε 28 ωριαίες συνέχειες, αφιερωμένο στην πολυτάραχη ζωή και την απαράμιλλη τέχνη της Μαρίας Κάλλας.
Παραγωγή: Κυριάκος Λουκάκος.


"Όπερες με κεντρική ερμηνεύτρια την Μαρία Κάλλας"
Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.00
Γκ. ΝΤΟΝΙΤΣΕΤΙ: "Λουτσία ντι Λάμμερμουρ"
Σκάλα του Μιλάνου, σπανιότατη ηχογράφηση του 1954.
Αν και υπήρξε η τέταρτη κατά σειρά απόπειρα μελοδραματικής μεταφοράς της νουβέλας του Σερ Ουώλτερ Σκοτ Η μνηστή του Λάμμερμουρ, η Λουτσία Ντι Λάμμερμουρ του Γκαετάνο Ντονιτσέτι υπήρξε όχι μόνον η επιτυχέστερη, αλλά και ένα έργο σταθμός για την ιταλική όπερα του πρώτου μισού του 19ου αιώνα εν γένει. Η επώνυμη ηρωίδα αναδείχθηκε στο αρχέτυπο του θυματικού χαρακτήρα του ώριμου μπελκάντο. Δεν αποτελεί σύμπτωση εξάλλου ότι ο μεγάλος γάλλος συγγραφέας Γκυστάβ Φλωμπέρ αξιοποίησε τη γαλλική πρεμιέρα της όπερας ως αναφορά της δικής του αρχετυπικής ηρωίδας, της Μαντάμ Μποβαρύ. Η σκηνή της τρέλας, όχημα κενής δεξιοτεχνικής επίδειξης των "σοπράνι κολορατούρε" για έναν αιώνα και πλέον, αναδείχθηκε από τη Μαρία Κάλλας, στην ιστορική ηχογράφησή της του 1953, αλλά και στην σπανιότατη ηχογράφηση του 1954 από τη Σκάλα του Μιλάνου σε μουσικοδραματική κορύφωση -επιστημονικά ανεπίγνωστης ακόμη- ψυχαναλυτικής έντασης και μετέβαλε καθοριστικά τη συνολική προσέγγιση του μπελκάντο, δίνοντας ζωή ξανά στο εξαίσιο αυτό ρεπερτόριο.
Με τους: Τζιουζέπε ντι Στέφανο, Ρονάλντο Πανεράι, Τζιουζέπε Μοντέστι
Διευθύνει ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.
Παραγωγή: Κυριάκος Λουκάκος

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.00
Γκ. ΝΤΟΝΙΤΣΕΤΙ : "Πολιούτο"
Την περίμεναν δυό ολόκληρα χρόνια οι μιλανέζοι, όταν η Μαρία Κάλλας εγκαινίασε τη σαιζόν 1959-1960 του Τεάτρο αλλά Σκάλα με μια ρεπερτοριακή σπανιότητα, την ιταλόφωνη εκδοχή της όπερας "Πολύευκτος" που ο Ντονιτσέτι αργότερα μετασκεύασε για την παρισινή Οπερά με προσθήκες και νέο τίτλο "Οι Μάρτυρες". . Ο Θρίαμβος υπήρξε πλήρης όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για τους συμπρωταγωνιστές της, τον τενόρο Φράνκο Κορέλλι, τον βαρύτονο Έττορε Μπαστιανίνι και τον βαθύφωνο Νίκο Ζαχαρίου.
Διευθύνει ο Αντονίνο Βόττο.
Παραγωγή : Κυριάκος Λουκάκος

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.00
Ζ. ΜΠΙΖΕ: "Κάρμεν"
Αν και ουδέποτε ερμήνευσε το ρόλο στη σκηνή, η "Κάρμεν" αποτέλεσε το όχημα για αυτήν που έμελλε να είναι η τελευταία ολοκληρωμένη ηχογράφηση όπερας (1964) στη σταδιοδρομία της. Με ιδεώδη παρτεναίρ έναν ποιητικό και παθιασμένο Νικολάι Γκέντα, ως Δόν Χοσέ, και δύο πυλώνες της γαλλικής σχολής τραγουδιού, τον Ρομπέρ Μασσάρ ως ταυρομάχο Εσκαμίλιο και την Αντρεά Γκυώ ως Μικαέλα, η ανάγνωση της Κάλλας ξεχωρίζει για το πληθωρικό πάθος και την επικίνδυνη γοητεία της. Στο πόντιουμ ένας αγαπημένος της μαέστρος, ο Ζώρζ Πρέτρ.
Παραγωγή : Κυριάκος Λουκάκος

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 23.00
Β. ΜΠΕΛΙΝΙ : "Νόρμα"
Ηχογράφηση: Από την παράσταση στο Covent Garden του Λονδίνου το 1952
Ο ρόλος της Norma του Vincenzo Bellini (1831) θεωρείται γενικά σαν ένας από τους δυσκολότερους του οπερατικού ρεπερτορίου, και η Κάλλας ήταν η ιδανική του ερμηνεύτρια. Τον τραγούδησε 89 φορές καθ' όλη την διάρκεια της καριέρας της.
Διευθύνει ο Βιττόριο Γκούι
Παραγωγή: Κυριάκος Λουκάκος

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 15.00
Τζ. ΡΟΣΣΙΝΙ : "Ο Κουρέας της Σεβίλης" - 1957
Η Μαρία Κάλλας σε κωμική όπερα.
Μοναδική σε δραματικούς ρόλους η Μαρία Κάλλας έδωσε και στην λυρική κωμωδία το δικό της προσωπικό ύφος, δημιουργώντας, ως Ροζίνα, ένα αξεπέραστο χαριτωμένο δίδυμο με τον Τίτο Κόμπι, πανέξυπνο και παμπόνηρο, "Κουρέα της Σεβίλης", που τακτοποιεί όλες τις ερωτικές και μη υποθέσεις, στην μικρή κοινωνία της Ισπανικής πόλης του 17ου αιώνα. Όπερα σε δύο πράξεις σε λιμπέττο Τσέζαρε Στερμπίνι, βασισμένο στο έργο του Μπωμαρσέ.
Συμμετέχουν ο Λουϊτζι Άλβα ως Κόμης Αλμαβίβα, ο Φριτς Όλεντορφ ως Μπάρτολο, ο Νικόλας Ζαχαρίου ως Don Basilio κ.α.
Η Χορωδία και η Ορχήστρα Φιλαρμόνια. Διευθύνει ο Αλτσέο Γκαλιέρα.
Παραγωγή: Ράνια Βισβάρδη

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.00
Λ. ΚΕΡΟΥΜΠΙΝΙ: "Μήδεια"
Ηχογράφηση: Από την παράσταση του Teatro Communale της Φλωρεντίας το 1953
Ένα ξεχασμένο αριστούργημα ήταν η "Μήδεια" του Λουϊτζι Κερουμπίνι μέχρι να συνδεθεί με την Μαρία Κάλλας. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Παρίσι το 1797 σε λιμπρέτο του Francois-Benoit Hoffmann βασισμένο στην επώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη και στο δράμα του Pierre Corneille. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους ρόλους της Κάλλας, και παρέμεινε στο ρεπερτόριό της για 9 χρόνια, από το 1953 ως το 1962.
Διευθύνει ο Βιττόριο Γκούι
Παραγωγή: Κυριάκος Λουκάκος

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.00
Τζ. ΒΕΡΝΤΙ : "Τραβιάτα"
Η Traviata είναι βασισμένη στο βιβλίο του Αλέξανδρου Δουμά "Η Κυρία με τις καμέλιες".
Στα χέρια του Giuseppe Verdi μετατράπηκε σε μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες του Ρεπερτορίου.
Η Μαρία Κάλλας ερμήνευσε 62 φορές στη σκηνή το ρόλο της Βιολέττας με εξαιρετική επιτυχία. Τρεις από τις εκτελέσεις αυτές θα παρουσιαστούν στη συγκεκριμένη εκπομπή με χρονολογική σειρά :
Α΄ Πράξη : Από την ηχογράφηση στο στούντιο του 1953 με τον Francesco Albanese ως Alfredo και τον Gabriele Santini να διευθύνει την ορχήστρα της Ιταλικής Ραδιοφωνίας του Τορίνο.
Β΄ Πράξη 1955 : Ζωντανή ηχογράφηση στη Σκάλα του Μιλάνου με τον Giuseppe di Stefano (Alfredo) και τον Carlo Maria Giulini να διευθύνει.
Γ΄ Πράξη 1958 : Ζωντανή ηχογράφηση στη Λισσαβώνα με τον Alfredo Kraus (Alfredo) και τον Franco Ghione στη θέση του διευθυντή ορχήστρας
Ανάμεσα στις πράξεις θα ακουστούν οι πιο γνωστές άριες του έργου με άλλους ερμηνευτές.
Παραγωγή- Παρουσίαση : Γιώργος Φλωράκης

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.00
Γκ. ΝΤΟΝΙΤΣΕΤΙ: "Άννα Μπολένα"
Ηχογράφηση: Από το Θέατρο της Σκάλας του Μιλάνου το 1957
Ο Gaetano Donizetti συνέθεσε την "Anna Bolena" το 1830, πάνω σε ένα λιμπρέτο του Felice Romani. Η αναβίωση αυτής της λίγο-πολύ ξεχασμένης όπερας, τον Απρίλιο του 1957 στη "Σκάλα" του Μιλάνου σκηνοθετήθηκε από τον Luchino Visconti και αποτέλεσε έναν από τους μεγάλους θριάμβους της Κάλλας, ερμηνεύτριας του επώνυμου ρόλου.
Διευθύνει ο Τζιαναντρέα Γκαβατσένι
Παραγωγή: Κυριάκος Λουκάκος

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 22.00
Τζ. ΠΟΥΤΣΙΝΙ: "Τόσκα" - 1953
Η πρώτη και τελευταία μεγαλύτερη επιτυχία της Μαρίας Κάλλας η όπερα σε 3 πράξεις "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε λιμπρέττο των Ίλλικα και Τζακόζα, βασισμένο στο ομώνυμο δράμα του Βικτορίαν Σαρντού.
Στο δημοφιλέστατο αυτό έργο η Μαρία Κάλλας ερμηνεύει έναν από τους πιο αισθαντικούς, αλλά και δυναμικούς ρόλους της καριέρας της και μάλιστα μια τραγουδίστρια της όπερας, την Φλώρια Τόσκα. Μια ωραία γυναίκα ερωτευμένη με πάθος και ανυπότακτη, στις αρχές του 19ου αιώνα, που θα φθάσει μέχρι το έγκλημα για να σώσει τη ζωή του αγαπημένου της. Κι όταν αυτό πια δεν το καταφέρνει, θα δώσει τέλος και στη δική της ζωή. Ένα τέλος ανάλογο όλων των τραγικών ηρωίδων στο ευρύ ρεπερτόριο της Ελληνίδας ντίβας. Τον αγαπημένο της Τόσκα, Μάριο Καβαραντόσι, υποδύεται ο Τζουζέπε ντι Στέφανο, τον τρομερό Σκάρπια σε ανεπανάληπτη επίσης ερμηνεία ο Τίτο Γκόμπι.
Επίσης συμμετέχουν οι Φράνκο Καλαμπρέζε, Άντζελο Μερκουριάλι, Μελικόρε Λουϊζε, Ντάριο Καζέλι, Αλβάρο Κόρντοβα.
Η χορωδία και η ορχήστρα της όπερας της Σκάλας του Μιλάνου με διευθυντή τον Βίκτορ ντε Σάμπατα.
Παραγωγή: Ράνια Βισβάρδη


Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου,
Ημέρα αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας


ώρα 08.00: "Master Class"
Το θεατρικό έργο του Τέρενς Μακ Νάλι σε απόδοση Μάριου Πλωρίτη.
Προς το τέλος της ζωής της η Μαρία Κάλλας διδάσκει δίνοντας master class στη μουσική σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης. Μπροστά στους σπουδαστές της παρουσιάζεται ως ντίβα, απαιτητική, αστεία και οι νέοι τραγουδιστές είναι τα "θύματά" της. Στη διάρκεια των μαθημάτων, αναπολεί τη ζωή της και μαθαίνουμε για την αγάπη της για την όπερα, για τον σύζυγό της που εγκατέλειψε, αλλά και για την ερωτική της ιστορία με τον Αριστοτέλη Ωνάση, για το ξεκίνημά της όταν ακόμα ήταν ένα ασχημόπαπο, για τις θυσίες που έκανε για την τέχνη.
Με την ΄Αννα Σακαλή

ώρα 09.00: "Musica Reservata"
Ένα δίωρο αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας, με τις πρώτες επίσημες ηχογραφήσεις της στην εταιρεία CETRA, με αποσπάσματα από την πρώτη ολοκληρωμένη όπερα που ηχογράφησε σε στούντιο (την Τζιοκόντα του Πονκιέλι), με αποσπάσματα από την εμφάνισή της στο Ηρώδειο το 1957, και με τις "σπάνιες" δοκιμές του 1953 για το ξεκίνημα της μεγάλης (δεκαετούς) συνεργασίας της με την πολυεθνική ΕΜΙ.
Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με αποσπάσματα από τον ανεπανάληπτο δικό της "Κουρέα της Σεβίλλης" του Ροσσίνι, μια ηχογράφηση του 1957, ο πρώτος "δίσκος" όπερας που απέκτησε στα νιάτα του ο παραγωγός αυτής της εκπομπής
Με τον Στέλιο Μούστο

ώρα 11.00: "Φωνή εκ βαθέων αναβαίνουσα ως μύρον..."
Με μελωδικό όχημα αγαπημένες ερμηνείες της Μαρίας Κάλλας, ο Γιάννης Ευσταθιάδης, η Τζουλιέττα Καρόρη και ο Διονύσης Μαλλούχος, διαβάζουν αποσπάσματα από ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία αφιερωμένα στη μεγάλη λυρική τραγουδίστρια (Μένη Κουμανταρέα: "Θυμάμαι τη Μαρία" και Σωτήρη Κακίση: "Για μένα η Κάλλας"), ανθολογούν γνώμες και κριτικές τοποθετήσεις προσωπικοτήτων για την Μαρία Κάλλας και ανιχνεύουν τη μελοδραματική πλευρά της τέχνης της.
Με τους Γιάννη Ευσταθιάδη, Τζουλιέττα Καρόρη, Διονύση Μαλλούχο.

ώρα 13.00: "Στα χνάρια της Κάλλας ; Σοπράνι του Αύριο"
Με αφετηρία την πολύ δημοφιλή αυτή τη στιγμή σοπράνο Anna Netrebko, η εκπομπή αυτή ασχολείται με μερικές από τις ανερχόμενες υψιφώνους της παγκόσμιας σκηνής.
Θα παρουσιαστούν μέσα από τις ηχογραφήσεις τους οι Nina Stemme, Anna Caterina Antonacci, Simone Kermes, Annete Dasch, Kate Royal, Measha Brueggergosman και Nicole Cabell.
Βαδίζουν άραγε στα χνάρια της Κάλλας ή οι εποχές έχουν αλλάξει δραματικά;
Με τον Γιώργο Φλωράκη

ώρα 15.00: Τζ. Ροσσίνι: "Ο Κουρέας της Σεβίλλης" - 1957
Η Μαρία Κάλλας σε κωμική όπερα.
Μοναδική σε δραματικούς ρόλους η Μαρία Κάλλας έδωσε και στην λυρική κωμωδία το δικό της προσωπικό ύφος, δημιουργώντας ως Ροζίνα ένα αξεπέραστο χαριτωμένο δίδυμο με τον Τίτο Γκόμπι, πανέξυπνο και παμπόνηρο Κουρέα της Σεβίλλης, που τακτοποιεί όλες τις ερωτικές και μη υποθέσεις, στην μικρή κοινωνία της Ισπανικής πόλης του 17ου αιώνα.
Όπερα σε δύο πράξεις σε λιμπρέτο Τσέζαρε Στερμπίνι, βασισμένο στο έργο του Μπωμαρσέ.Συμμετέχουν ο Λουϊτζι Άλβα ως Κόμης Αλμαβίβα, ο Φριτς Όλεντορφ ως Μπάρτολο, ο Νικόλας Ζαχαρίου ως Don Basilio κ.α. Ο Αλτσέο Γκαλιέρα διευθύνει τη Χορωδία και την Ορχήστρα Φιλαρμόνια.
Παραγωγή : Ράνια Βισβάρδη

ώρα 17.30: "Η Κάλλας στο Παρίσι"
Το ρεσιτάλ της Μαρίας Κάλλας με γαλλικές άριες "Callas a Paris" ("Η Κάλλας στο Παρίσι") που ηχογράφησε το 1961, θεωρείται από πολλούς ως ένα από καλύτερα ρεσιτάλ της (αν όχι το καλύτερο). Η Κάλλας επέλεξε εδώ άριες για σοπράνο και μέτζο σοπράνο από το γαλλικό ρεπερτόριο, τις οποίες και ερμήνευσε με όλη τη δύναμη της ψυχής της. Τους περισσότερους ρόλους δεν τους είχε ερμηνεύσει ποτέ στη σκηνή και όμως, όταν την ακούμε, μοιάζει σαν να ζωντανεύει ολόκληρη η όπερα μπροστά στα μάτια μας. Την συνοδεύει η Εθνική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση του Georges Pretre.
Με τον Γιάννη Κατσαούνη

ώρα 18.30: "Τα χρόνια της αθωότητας"
Η Μαρία Κάλλας στη μεγάλη οθόνη
Η εκπομπή "Τα χρόνια της αθωότητας" ασχολείται με τη μοναδική κινηματογραφική της εμφάνιση στην ταινία του Πιέρ Πάολο Παζολίνι "Μήδεια", μια εμφάνιση που δεν είχε τότε την υποδοχή που της άξιζε. Η ταινία μέστωσε με τα χρόνια, ανακαλύφθηκε σιγά-σιγά κι ακόμα σήμερα επανατοποθετείται αξιολογικά μέσα στο έργο του μεγάλου ποιητή και σκηνοθέτη. Μια εμφάνιση που άφησε πολλά ερωτηματικά με τη μοναδικότητά της, απορίες γιατί η Κάλλας είχε αρνηθεί στο παρελθόν άλλες αξιόλογες προτάσεις, σαν να φοβόταν στην ιδέα να εμφανιστεί μπροστά στον κινηματογραφικό φακό, παρά το αναντίρρητο γεγονός ότι η έντονη σκηνική της παρουσία, τα μεγάλα χαρακτηριστικά του προσώπου της θα έκαναν αμέσως τον φακό να την "ερωτευθεί". Η εκπομπή περιλαμβάνει μια επιλογή από κριτικά σχόλια για το φιλμ του Παζολίνι, ενώ διανθίζεται με άριες από την ομώνυμη όπερα του Κερουμπίνι, όπως τις απέδωσε η μεγάλη ντίβα.
Με τον Γιώργο Κόρρα

ώρα 19.30: " Μαρία Κάλλας - Η τέχνη και ο μύθος"
Συνέχεια ενός εκτενούς ραδιοφωνικού χρονικού, σε 28 συνολικά ωριαίες συνέχειες, αφιερωμένο στην πολυτάραχη ζωή και την απαράμιλλη τέχνη της Μαρίας Κάλλας.
Παραγωγή : Κυριάκος Λουκάκος.

ώρα 20.30: "Ηρωίδες της Όπερας όπως τις ζωντάνεψε στη σκηνή η Μαρία Κάλλας"
Ένα αφιέρωμα στη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας σοπράνο που έφυγε από τη ζωή στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της όπερας.
- Η Νόρμα, η θεϊκή ιέρεια, που η άλλη ιέρεια, της Τέχνης, η Μαρία Κάλλας, απέδωσε τόσο συγκλονιστικά στη σκηνή.
- Η Μήδεια, σκληρή και εκδικητική.
- Η Κάρμεν, γεμάτη πάθος, ανυπότακτη και ελεύθερη.
- Η Αϊντα, με τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα, την αγάπη για την πατρίδα και τον έρωτα για τον Ρανταμές, τον εχθρό της πατρίδας της.
- Η Βιολέτα Βαλερύ, η Τραβιάτα, η μεγαλόψυχη που θυσιάζεται για την ευτυχία των άλλων.
- Η Τζίλντα, η αθώα παραπλανημένη κόρη.
- Η Ροζίνα, η σκερτσόζα που διεκδικεί με εξυπνάδα το μερίδιό της στην ευτυχία.
- Η Μανόν Λεσκώ, η φιλάρεσκη και ζωηρή.
- Η Φλώρια Τόσκα, η τραγουδίστρια της όπερας, φλογερή και δυναμική.
- Η Μιμή, συναισθηματική και φιλάσθενη.
- Η Δεισδαιμόνα, η πιστή σύζυγος στον Μαύρο της Βενετίας.
- Η Μαντάμ Μπατερφλάι,το άνθος της Ανατολής που αυτοκτονεί αφού δεν μπορεί να ζει εν τιμή
- Η Λουτσία ντι Λάμερμουρ, που φθάνει μέχρι το έγκλημα προκειμένου να δεχθεί έναν σύζυγο που δεν αγαπά.
- Η Άννα Μπολένα, μια από τις οκτώ τραγικές συζύγους του Ερρίκου του 8ου.
- Η Μάντλεν, θύμα στη λαίλαπα της Γαλλικής Επανάστασης.
- Η Λαίδη Μάκβεθ σκληρή και φιλόδοξη και τέλος
- Η σαγηνευτική Δαλιδά.
Γυναικείες μορφές, γοητευτικές της όπερας στην εκπομπή-αφιέρωμα της Κάλλας .
Με την Ράνια Βισβάρδη

ώρα 22.30: Η όπερα του Τζ. Ροσσίνι "Αρμίντα"
Ηχογράφηση από την παράσταση στο Teatro Communale της Φλωρεντίας το 1952, η οποία αποτέλεσε την πρώτη αναβίωση σε σύγχρονους καιρούς. Μαρία Κάλλας, Φραντσέσκο Αλμπανέζε κ.α. Την ορχήστρα του Μουσικού Φλωρεντινού Μαϊου διευθύνει ο Τούλιο Σεραφίν.
Παραγωγή : Κυριάκος Λουκάκος

7 comments:

elafini said...

συντονιζόμαστε...
(καλό Σεπτέμβρη)

athanasia said...

Την καλησπέρα μου, κι ευχαριστώ!

proinos said...

Καλώς ήρθατε elafini και athanasia!
Καλό φθινόπωρο...

Unknown said...

καλησπέρα κ από μένα...

όλα καλά και υπέροχα με τα αφιερώματα με την Μαρία Κάλλας αλλά μήπως παράγινε λίγο!!???
Χάθηκαν για ένα μήνα όλες οι εκπομπές που άκουγα και τρόμαξα πως θα ήτανε και μόνιμο-γιατί στο τρίτο ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει!!!- και μετά κ από αυτά με τον Κοροπούλη... πολύ στεναχωρέθηκα..
αλλά ευτυχώς και το θέατρο της Κυριακής και οι εκπομπές του κ.Καραμαγγιώλη επανήλθαν..!!!
πάλι καλά!!!

φιλιά

_Κυβέλη_

proinos said...

Κυβέλη καλώς ορίσατε.

30 χρόνια μετά ας γίνει και ένας μήνας με αφιερώματα στην Κάλλας...
Από αρχές Νοεμβρίου επιστροφή αρκετών παραγωγών στο Τρίτο.

Roadartist said...

΄Τη καλησπερα μου :)

proinos said...

Καλώς ήλθατε roadartist

Ομορφο blog έχετε!