Wednesday, April 25, 2007

Γιατί?

Αντιγράφω χωρίς σχόλιο το άρθρο του Δημήτρη Κανελλόπουλου από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (25-4-07) link


Αποψιλώνεται το Τρίτο Πρόγραμμα


Μ' ένα πλακάτ που έγραφε «Κάντε έρωτα και όχι ραδιόφωνο» πίκαρε χαμογελώντας ο Μίνως Αργυράκης τον Μάνο Χατζιδάκι, τη χρυσή εποχή του Τρίτου Προγράμματος. Φαίνεται όμως πως οι σημερινοί ιθύνοντες της ΕΡΤ πήραν στα σοβαρά και τοις μετρητοίς τα λόγια του και αποφάσισαν να μην κάνουν... ραδιόφωνο.

Από την ερχόμενη Δευτέρα το Τρίτο Πρόγραμμα διακόπτει τη συνεργασία με περίπου 25 παραγωγούς, περισσότερους δηλαδή από τους μισούς του προγράμματός του. «Το Τρίτο Πρόγραμμα συνεχίζει τη ραγδαία ανάπτυξή του σε όλους τους τομείς», επαίρονταν προ διμήνου οι υπεύθυνοι της δημόσιας ραδιοφωνίας, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι αυτό γίνεται «χωρίς να συμβεί η παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα των εκπομπών μας». Τώρα τα γυρίζουν: «Οικονομικοί λόγοι οδηγούν σε περικοπές», δικαιολογούνται επισήμως από την ΕΡΤ, οικονομικοί λόγοι που οδηγούν στην απαξίωση ενός ραδιοφώνου με μακρόχρονη ιστορία, αληθινή όαση στα ερτζιανά.

Την ίδια ώρα η ΕΡΤ ξοδεύει ένα σωρό χρήματα σε προγράμματα αμφιβόλου ποιότητας ή πανηγύρια τύπου Eurovision - και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν είναι λαϊκισμός. Δεν έχει τη δυνατότητα να εξοικονομήσει όμως (πολύ λιγότερα) χρήματα ώστε να διατηρήσει ζωντανό ένα ραδιόφωνο που σε τελική ανάλυση θα μπορούσε να αποτελεί το ποιοτικό της άλλοθι. Ο τέλειος παραλογισμός. Και βέβαια, η απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης από τον διευθυντή του σταθμού κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, που μακάριος συνεχίζει το (μη) έργο του.

Περισσότεροι από 25 παραγωγοί λοιπόν, μερικοί εκ των οποίων παλεύουν χρόνια τώρα να στήσουν ένα διαφορετικό ραδιόφωνο (και σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνουν), βλέπουν την πόρτα της εξόδου. Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Θάνος Φουργιώτης, Κοσμάς Βίδος, Σάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Κοροπούλης, Κυριάκος Λουκάκος, και πολλοί ακόμα, ενημερώθηκαν από τη διεύθυνση του σταθμού ότι σταματούν οι εκπομπές τους. Για ένα τετράμηνο σίγουρα, αλλά το πιο πιθανό για πάντα. Παραμένουν κανονικά στις θέσεις τους μόνο όσοι είναι μόνιμοι υπάλληλοι στο «Τρίτο», γύρω στους δεκαπέντε δηλαδή, συν κάποιοι συμβασιούχοι που δεν ξεπερνούν τους τέσσερις-πέντε - Γιώργος Χρονάς, Γιάννης Πετρίδης κ.ά. «Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις τρύπες που θα προκύψουν στο πρόγραμμα με επιπλέον δουλειά των μονίμων», υποστηρίζουν στην ΕΡΤ, αλλά αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τη λύση του προβλήματος. Εκτός κι αν έχουν προνοήσει να αγοράσουν τα άπαντα του Μότσαρτ που κυκλοφορούν σε μία φτηνή έκδοση των 150 cd. Είναι κι αυτό μία λύσις.

Μοιάζει αντιφατική η στάση του κ. Παπαδημητρίου τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα του σταθμού που (συνεχίζει να) διευθύνει. Από τη μία εγκλώβισε το Τρίτο Πρόγραμμα στο αμιγώς ραδιοφωνικό του πρόγραμμα, παύοντας τις εξωτερικές εκδηλώσεις (συναυλίες κ.ά.) που το έφερναν κοντά σε ένα ευρύτερο κοινό, από την άλλη όμως άνοιξε τους μουσικούς ορίζοντές του απαγκιστρώνοντάς το από τα στενά πλαίσια της κλασικής μουσικής. Ευτυχώς ή δυστυχώς, από τη Δευτέρα η αντίφαση θα πάψει πια να υφίσταται, μια και η απομάκρυνση των εξωτερικών παραγωγών του θα άρει ταυτόχρονα και τον πλουραλισμό του. Μια εστία πολιτισμού λιγότερη, μια ήττα του πολιτισμού στην ουσία, με τα λογής-λογής «Yassou Maria» και «My Number One» να αποδεικνύονται, δυστυχώς για όλους μας, νικητές.

Θα τρίζουν τα κόκαλα του Μάνου Χατζιδάκι...


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/04/2007

21 comments:

Anonymous said...

Ο κος Δημ. Παπαδημητρίου...
...καριέρρα με τα λεφτά του μπαμπά, ή μήπως του Αρ. Ω.;;;

Και τα κόκκαλα του Μιλτιάδη Καρύδη θα τρίζουν εκεί που έφτασε η ορχ. της ΕΡΑ μετά από τη χρυσή του εποχή...

athanasia said...

Οι εκπομπές που κόβονται μ' αυτό τον τρόπο ήταν ό,τι είχε απομείνει με ενδιαφέρον στο Τρίτο.

Πολύ λυπάμαι, τί να πω...

Υ.Γ. Αν νομίζουν ότι η ραδιοφωνία είναι μόνον για να παίζει δίσκους, μάλλον ξεχνούν ότι αυτό το κάνουν και μόνοι τους οι ακροατές, στο σπίτι τους, δεν τους χρειάζεται το Τρίτο.

proinos said...

@ στέφανος νάσος

Ο συντονιστής (όχι διευθυντής) του Τρίτου πάντως, σίγουρα δεν είναι ο εμπνευστής των απολύσεων και δεν τον ρώτησαν κιόλας...

Το Τρίτο, τώρα πια, ουδεμία σχέση έχει διοικητικά με τα Μουσικά Σύνολα.
Ο νέος μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης χρειάζεται πίστωση χρόνου για να δείξει έργο.

@ athanasia

Προσυπογράφω

Anonymous said...

Σύμφωνοι. Από μένα όλο το χρόνο του κόσμου... απλώς η κατάντια -που προφανώς δεν είναι του Βλαδίμηρου κατόρθωμα- "επιτελέστηκε" χρόνια... και χρόνια θα χρειαστούν για να διορθωθούν τα πράγματα: αναφέρομαι μόνο σε εξωμουσικά προβλήματα.

Anonymous said...

Είναι αυτό που λέει η Αθανασία

Από πότε το ραδιόφωνο είναι μόνο για να παίζει τραγούδια? Δηλαδή μέσο διαφήμισης των δισκογραφικών κ τίποτα παραπάνω?

Μπορούμε να κάνουμε κάτι?

proinos said...

Η αλήθεια είναι ότι στο Τρίτο δεν υπάρχει θέμα δισκογραφικών (μαλώνουν ίσως αν η 5η Μάλερ του Μπερνστάιν είναι καλυτερη από του Σινόπολι αλλά αυτό είναι άλλο) αλλά άλλο είναι 20 παραγωγοί και οι μισές εκπομπές επαναλήψεις και οι άλλες "παίρνω 7 CD και τα βάζω να παίζουν" για να βγει πρόγραμμα και άλλο 60 παραγωγοί που ο καθένας δίνει στην εκπομπή του άλλο χαρακτήρα κλπ.

Τα παράπονα στο site της ΕΡΤ.
Εχει email επικοινωνίας και ειδικά προς τον Γενικό Διευθυντή Ραδιοφωνίας κ. Αντώνη Ανδρικάκη

athanasia said...

Kαλημέρα!

Eκτός λάθους μου, στο site της ERT υπάρχουν τηλέφωνα μόνον, με εξαίρεση μια διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου (ntheleriti@ert.gr), όπου έστειλα ένα email.

Ίδωμεν...

proinos said...

Υπάρχει το Κέντρο ενημέρωσης και επικοινωνίας των πολιτών σε σχέση με ό,τι αφορά στην ΕΡΤ:
KEEΠ

Επίσης στο site του Δεύτερου Προγράμματος (γιατί σιγά μην αφήσουν το Τρίτο να έχει site...)
Δευτερο

έχει τα mail των υπεύθυνων (κατά σειρά) της Ραδιοφωνίας:

Αντώνης Ανδρικάκης
Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Ραδιοφωνίας
aandrikakis@ert.gr

Μαργαρίτα Μυτιληναίου
Διεύθυντρια Προγράμματος Ελληνικής Ραδιοφωνίας
mmitilineou@ert.gr

Γιάννης Κτιστάκης
Γραφείο Γενικής Διεύθυνσης
iktistakis@ert.gr

athanasia said...

Ωραία, επανέρχομαι (copy paste)!

Anonymous said...

το λινκ για το ΚΕΕΠ δεν λειτουργεί...

athanasia said...

Έστειλα email και στις 3 διευθύνσεις που έδωσε ο proinos (περιμένω να δω αν και τί θα απαντήσουν, έτσι -αν μη τι άλλο- από ευγένεια).

proinos said...

Ευχαριστώ αγαπητέ Στέφανε Νάσο για την επίσκεψη και την παρατήρηση.

Δυστυχώς, ενώ γράφω το link του ΚΕΕΠ της ΕΡΤ όπως υποτίθεται ότι πρέπει, όταν εμφανίζεται στο σχόλιο, κάνει link στα σχόλια του post. Δεν ξέρω τι κάνω λάθος...

Το link του ΚΕΕΠ βρίσκεται στην πρώτη σελίδα του www.ert.gr κάτω δεξιά σε banner.

Των υπευθύνων της ΕΡΑ, στο www.deytero.gr πατάμε "προγραμματίζουμε" και στην επόμενη σελίδα "ανθρωποι"

Συγγνώμη για την ταλαιπωρία...

Τα mail που φαίνονται πάντως στο πιο πάνω σχόλιο είναι και τα ενδεδειγμένα για αποστολή απόψεων ή διαμαρτυρίας.

gerasimos said...

Με τα αστρονομικά ποσά που πληρώνει η ΕΡΤ για δικαιώματα μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων κυρίως στη ΝΕΤ (μην ξεχνάμε και την αποχαύνωση του κοσμάκη) που να μείνει και κανένα ψιλό για το Τρίτο Πρόγραμμα.

Giasafox said...

...Όμως, αν οι βλάκες είναι μόνο το 25%, τότε πως κυβερνάνε;

Εδώ πρέπει να θυμηθούμε το παλιό ρητό: “η ισχύς εν τη ενώσει”. Ενώ οι έξυπνοι είναι ατομικιστές — οι βλάκες, που δεν εμπιστεύονται τον εαυτό τους, βρίσκουν και άλλους “συναδέλφους” και οργανώνονται... Δημιουργούν ένα συμπαγές τείχος πάνω στο οποίο προσκρούουν όλες οι προσπάθειες των έξυπνων. Οι κουτοί δικτυώνονται από γραφείο σε γραφείο, από υπηρεσία σε υπηρεσία, από υπουργείο σε υπουργείο. Γράφουν τους νόμους, τις διατάξεις και δεν αφήνουν τίποτα να περάσει που να μην είναι κατανοητό σ' αυτούς — δηλαδή βλακώδες. Διευθύνουν τους κομματικούς μηχανισμούς (κι αυτοί γραφειοκρατία είναι). Οι κουτοί οργανώνουν παντού τη λογοκρισία, την αστυνόμευση, την προπαγάνδα. Γιατί, όπως είπαμε, είναι (όλοι τους) συντηρητικοί, πουριτανοί, θεματοφύλακες των (κακώς) κειμένων. Φοβούνται την αλήθεια, τη γνώση, το διάλογο.

Και μας κρατάνε όλους πίσω.

(Νίκος Δήμου - Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι)

Αυτά προς στιγμήν, και θα επανέλθω.

proinos said...

@ gerasimos

Καλώς ήλθατε.
Προσθέστε και τα Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και Eurovision για τα οποία η ΕΡΤ δουλεύει και ξοδεύει μήνες ολόκληρους και την εκπομπή της Αννας Δρούζα...
Πάλι καλά που κάτι περισσεύει...

@ giasafox

Ευχαριστούμε για το κείμενο του ΝΔ.

Πράγματι μακάριοι...

proinos said...

@ στέφανος νάσος

Ευχαριστώ για το link από το site σας

Parsifal said...

Δηλαδή ο Λουκάκος και ο Βίδος αυτό κάναν; Βάζαν δίσκους; Γιατί εγώ αυτό που ξέρω είναι οτι πχ. οι εκπομπές του Λουκάκου ήταν προιοντα της (τεράστιας) γνώσης του κ της ακόμη πιο τεράστιας δισκοθήκης του και οι οποίες δεν είχαν τίποτε να ζηλέψουν απο ξένες εκπομπές τις οποίες ευτυχώς στην εποχή του ιντερνετ ακούμε ον-λάιν...Αυτό που έχει καταφέρει ο Παπαδημητρίου είναι να δημιουργήσει έναν εκτρωματικό σταθμό που αν δεν έχει νυσταλέα κοριτσάκια να παίζουν μουσική τύπου Λυρα Μεσημεριου, μαζεύει όλη την έντεχνη μπουζουκλερί που παράγει ο διευθυντής του κ φροντίζει να αναπαράγει η κακόφωνη μνηστή του...

proinos said...

parsifal

Καλώς ήλθατε.
Νομίζω ότι και οι ανωτέρω σχολιαστές αυτό ακριβώς σημειώνουν: Οτι διώχνοντας ακριβώς τους συγκεκριμένους παραγωγούς (που ο καθένας έχει την προσωπική του σφραγίδα στο πρόγραμμα) θα καταλήξει το Τρίτο να μπαίνουν απλώς CD χωρίς πολλά-πολλά για να καλυφθούν όπως-όπως οι ανάγκες...

Συγχαρητήρια και για την κολακευτική αναφορά στο operachic στις 25/4!

athanasia said...

Καλησπέρα!

Δεν ξέρω αν φταίει η αργία της Πρωτομαγιάς ή η άνοιξη γενικώς, αλλά κανείς δεν έχει απαντήσει (έστω τυπικά) στα email που έστειλα στο Τρίτο.

proinos said...

Η ΕΡΤ έχει τους ρυθμούς της.
Και ουκ ολίγα mail ακροατών προς απάντηση...

Unknown said...

Μάλλον διάβασα τα άσχημα νέα για το μέλλον του Τρίτου κάπως αργά. Τα τελευταία δύο χρόνια ζω στις ΗΠΑ, και έτσι αναγκάζομαι να ακούω το τρίτο σχετικά "περίεργες" ώρες λόγω της διαφοράς ώρας. Έτσι δε συνειδητοποίησα τις περικοπές σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Αυτό που με τρόμαξε πραγματικά μόλις διάβασα το εν λόγω post είναι η (επικείμενη?) απόλυση του κ. Λουκάκου, οι εκπομπές του οποίου κατά τη γνώμη μου μπορούν να συγκριθούν με ελάχιστες αντίστοιχες ξένων ραδιοφωνικών σταθμών. Δόξα τω Θεώ όμως, συνεχίζω να τον ακούω μέχρι και σήμερα (τέλος Ιουλίου). Ξέρει κανείς αν οι εν λόγω περικοπές έλαβαν ή αν θα λάβουν εν τέλει χώρα?